Dostupni linkovi

Rusef u blagom vođstvu na predsedničkim izborima u Brazilu


Brazilska predsednica Dilma Rusef vodi u drugom krugu predsedničkih izbora ispred svog suparnika Esija Nevesa sa 51 prema 49 odsto osvojenih glasova, pokazuju večeras preliminarni rezultati posle 95 odsto prebrojanih glasova.

Ipak još je previše neprebrojanih glasova da bi aktuelna predsednica mogla da proglasi pobedu.

Levo orijentisana Dilma Rusef član je Radničke partije, koja je na vlasti u Brazilu već 12 godina. U tom periodu, snažan socijalni program pomogao je mnogim stanovnicima Brazila da pobegnu od bede i postanu deo srednje klase.

Esio Neves, kandidat Socijaldemokratske partije, stranke desnog centra, u kampanji je obećavao da će rasplamsati posustalu privredu Brazila tako što će smanjiti državnu upravu, privući više stranih investicija i nastojati da sklapa trgovinske ugovore sa Evropskom unijom.

Neves, nudi i konzervativne ekonomske pristupe, kao što su nezavisnost centralne banke, više privatizacije i traganje za trgovinskim poslovima u Evropi i SAD.

Ishod drugog kruga predsedničkih izbora bio je neizvestan, pošto je Marina Silva, treća po broju glasova u prvom krugu, podržala Nevesa.

XS
SM
MD
LG