Dostupni linkovi

Sumnja na prvi slučaj ebole u Australiji


Osamnaestogodišnja devojka, koja je pre 11 dana doputovala u Australiju sa još osam članova porodice iz Gvineje, smeštena je na odeljenje za izolaciju u bolnici.

U toku je njeno testiranje na ebolu pošto je u subotu uveče dobila temperaturu.

Ona je pre smeštanja u bolnicu bila u kućom karantinu u Brizbejnu, izjavila je glavni zvaničnik australijske države Kvinslend za zdravstvo Žanet Jang, prenosi AFP.

Devojka se sada nalazi u izolaciji u Kraljevskoj brizbejnskoj i ženskoj bolnici, a rezultati prvog testa na ebolu biće poznati sutra ujutro.

Drugi test će biti urađen za tri dana, rekla je Jangova, dodajući da pacijentkinja verovatno nema ebolu.

"Koliko znamo, ona nije bila u kontaktu ni sa kim ko ima virus ebole, ali je doputovala iz oblasti u kojoj je ovom bolešću inficiran priličan broj ljudi", objasnila je Jangova na konferenciji za novinare, ističući da devojka nije zdravstveni radnik.

Ona nije htela da kaže čije držvaljanstvo ima pacijentkinja, već je samo rekla da se trajno preselila u Australiju i da su vlasti obaveštene o dolasku njene porodice nekoliko dana pre leta kojim je doputovala.

"Ne postoji nikakav rizik za stanovnike Brizbejna zato što ona nije izlazila iz kuće niti je imala posetioce od kada je stigla u Brizbejn", kazala je Jangova, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG