Dostupni linkovi

Tunis: Izbori za novi parlament, uz pojačane mere bezbednosti


Građani Tunisa u nedelju biraju novi saziv parlamenta uz pojačane mere bezbednosti i raspoređenih 80.000 pripadnika bezbednosnih snaga. Ovaj broj policajaca je raspoređen u nameri da se spreče, eventualni, napadi ekstremista.

Biračka mesta su otvorena u 7 časova po lokalnom vremenu i na desetine glasača već je, u redu, čekalo ispred biračkog mesta u Marsej ulici u centru prestonice Tunisa, javio je dopisnik AFP.

Birališta će biti otvorena do 18 sati.

Za podršku građana boriće se islamistička partija Enahda (Renesansa) koja je, posle revolucije, dve godine bila na vlasti - i sekularna Nida Tounes (Poziv Tunisa), kao i više levičarskih i islamističkih grupa.

Učestvuje veliki broj drugih partija, od konzervativnih islamista Pokreta Salafista do socijalista i verovatni ishod izbora biće koaliciona vlada, kada 217 poslanika novog parlamenta budu birali novog premijera Tunisa.

Nova vlada će morati da podstakne rast i otvaranje radnih mesta za mnoge Tunišane koji osećaju da su ostali po strani od bilo kakve ekonomske koristi od revolucije, a moraće takođe da preduzme teške mere štednje da bi se smanjile javne subvencije.

Mere bezbednosti u Tunisu pojačane su uoči glasanja, koje, kako je ocenio sinoć premijer Mehdi Džoma, pruža nadu za ceo region.

"Znamo da će glasanje predstavljati metu za džihadističke grupe, jer je jedinstveno u regionu. Ono pruža nadu", rekao je premijer za AFP tokom obilaska bezbednosnih snaga.

XS
SM
MD
LG