Dostupni linkovi

Urugvajci biraju predsednika i parlamentarce


Građani Urugvaja u nedelju izlaze na birališta kako bi izabrali novog predsednika i novi saziv parlamenta, pri čemu će se glavna bitka voditi između vladajuće levičarske koalicije "Široki front" predvođene odlazećim predsednikom Hose Muhikom i mladog kandidata desnog centra, koji je obećo da će, ukoliko pobedi, ukinuti nedavno uvedeni zakon o proizvodnji i prodaji marihuane.

Odlazeći predsednik Urugvaja Hose Muhika (79), koji se nije kandidovao na izborima pošto Ustav ne dopušta da jedna osoba bude na čelu države dva mandata zaredom, podržava izbor svog prethodnika Tabarea Vaskesa (74), preneo je Rojters.

Za vreme gotovo jednodecenijske vladavine Vaskesa i Muhike, Urugvaj je beležio snažan ekonomski rast, a Muhika je takođe legalizovao abortus, istopolne brakove i proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane.

Pre samo šest meseci, izgledalo je da će vladajući "Široki front" zahvaljujući svojoj ekonomskoj politici i socijalnim davanjima lako pobediti na izborima, odnosno da će na čelo države već treći mandat zaredom doći levičarski kandidat.

To, međutim, više nije tako izvesno nakon što je na stranačkim izborima Nacionalne partije neočekivano pobedio Luis Lakalje Pou (41), a njegova popularnost posle toga počela konstantno raste usled sve većeg nezadovoljstva građana Urugvaja liberalnim reformama koje sprovode vladajući levičari.

Ankete pokazuju da će na današnjim izborima kandidat levice Vaskes osvojiti 43 do 46 odsto glasova prema 31 do 33 odsto glasova koje bi mogao da dobije njegov mlađi rival, ali to znači i da Vaskes neće osvojiti potrebnu većinu glasova kako bi pobedio u prvom krugu, dok ankete i za drugi krug predvidaju izjednačenu borbu.

XS
SM
MD
LG