Dostupni linkovi

Brazil bira predsednika


U Brazilu se danas održava drugi krug predsedničkih izbora, na kojima će snage odmeriti aktuelna predsednica Dilma Rusef i opozicioni kandidat Aecio Neves.

Najnovije ankete prednost daju Rusefovoj.

Birači u Brazilu stavljeni su pred izbor šta ih najmanje plaši - upozorenja aktuelne vlasti o "duhovima prošlosti" ili optužbe protivkandidata o "monstrumima sadašnjosti", ocenjuje AP.

Najnovije ankete daju prednost Rusefovoj, koja naginje levici, ali malo ljudi odbacuje njenog protivkandidata iz redova desnog centra, Nevesa, nakon jedne od najdramatičnijih predsedničkih kampanja od povratka Brazila demokratiji 1985. godine.

Predsednička trka postala je dramatična kada je glavni opozicioni kandidat Eduardo Kampos izgubio život u avionskoj nesreći u avgustu, a Marina Silva, koja je došla na njegovo mesto, odmah ostvarila dvocifreno vođstvo u odnosu na Rusefovu i Nevesa.

Njena kampanja bila je usresređena na nezadovoljstvo građana javnim službama, što je bio povod za proteste miliona Brazilaca prošle godine, ali nije našla uporište u biračkom telu i glasači su je napustili u roku od nekoliko sedmica.

To je otvorilo prostor za Nevesa da ostvari ubedljiv rezultat u prvom krugu izbora 5. oktobra i zauzme drugo mesto, primoravajući Rusefovu da uđe u drugi izborni krug jer nije ostvarila apsolutnu vehinu.

Kampanje dva kandidata u protekle tri sedmice dostigle su tačku ključanja, u kojima Radnička partija Rusefove, na vlasti 12 godina, i Nevesova Socijaldemokratska stranka, na mestu predsednika od 1995-2003, nisu štedele verbalne uvrede i optužbe.

XS
SM
MD
LG