Dostupni linkovi

Kina: U rudarskoj nesreći poginulo 16 rudara


Šesnaest rudara je poginulo a 11 je povrijeđeno kada se urušilo okno u rudniku uglja na sjeverozapadu Kine, saopštili su danas zvaničnici.

Nesreća se desila sinoć oko ponoći u kineskom regionu Sinđijangu.

U trenutku incidenta u oknu su bila 33 rudara, a spasioci su uspjeli da izvuku šest njih, rekao je neimenovani zvaničnik Državne uprave za bezbjednost na radu i dodao da su svi povrijeđeni u stabilnom stanju, a da se uzrok nesreće ispituje.

Kineski rudnici su među najopasnijima na svijetu, iako su poboljšane mjere bezbjednosti posljednjih godina u velikoj mjeri smanjile broj žrtava u rudarskim nesrećama u toj zemlji.

Prema podacima kineske Nacionalne uprave za ugalj, u 2013. je u 604 nesreće u rudnicima uglja poginulo 1.067 rudara, što je za 23 odsto manje nego u 2012.

U prošloj deceniji u rudarskim nesrećama je na godišnjem nivou ginulo oko 7.000 ljudi, a taj broj je znatno smanjen zbog pojačanih inspekcija i zatvaranja malih i neregulisanih rudnika.

Kina proizvodi i troši uglja koliko i ostatak svijeta, a on je glavni krivac za veliko zagadjenje u toj zemlji, zbog čega je ovog ljeta i glavni grad Peking u više navrata bio potpuno obavijen smogom.

XS
SM
MD
LG