Dostupni linkovi

U nedjelju izbori u Ukrajini


Veći dio Ukrajine u nedjelju glasa na prijevremenim parlamentarnim izborima na kojima će prema anketama najveći broj glasova odneti blok predsjednika Petra Porošenka, mada je ulog veći od sastava buduće vlade - sam opstanak te države.

Izbori izvjesno neće biti održani na Krimu koji je Rusija anektovala u martu i regionu Donbasa gdje su proruski pobunjenici proglasili sopstvenu republiku i gdje uprkos primirju 5. septembra i dalje ima sukoba, prenose agencije.

Oko 30 miliona registrovanih birača glasaće za 450 poslanika Vrhovne rade po kombinovanom sistemu - polovina poslanika se bira po proprocionalnom sistemu s listama, a polovina po većinskom sistemu. Međutim, oko 30 mjesta vjerovatno neće popunjeno zbog situacije na Krimu i u Donbasu.

Sukobi na istoku Ukrajine odnijeli su više od 3.000 života, a samo od primirja 5. septembra više od 300, ali i uništili privredu te zemlje pošto se očekuje pad BDP-a ove godine između sedam i deset odsto.

Mada su na ovim izborima ulog granice i opstanak države, postoji nada da će glasanje doneti stabilniji politički sistem u kojem će biti započete reforme, ocijenjuje britanski BBC.

S druge strane, sutrašnje glasanje moglo bi donijeti i radikalizaciju prilika u parlamentu pošto su na listama kandidati koji su kao komandanti ili dobrovoljci učestvovali u sukobima na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG