Dostupni linkovi

Sabor izmijenio Zakon o izboru predsjednika Hrvatske


Saborska većina, uprkos protivljenju HDZ-a, SDSS-a i većine zastupnika nacionalnih manjina, izmijenila je Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske.

HDZ-ovi zastupnici su u trenutku glasanja napustili sabornicu, protestujući zbog izmjene izbornog zakona dva mjeseca prije predsjedničkih izbora.

Gordan Jandroković (HDZ) je ocijenio da je izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike dva mjeseca prije izbora licemjerna, nekorektna prema građanima i opoziciji i da predstavlja korak unazad u demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj.

Slično misli i Milorad Pupovac (SDSS), koji je rekao kako ne razumije zašto je nužno dva ili tri mjeseca prije izbora kršiti važno načelo, koje je pretpostavka jamstva stabilnosti i predvidivosti izbornog sistema.

Peđa Grbin iz vladjućeg SDP ponovio je da se zakon mijenja radi usklađivanja s Ustavom i uređivanja pravila medijskog praćenja kampanje. Podsjetio je da će izborna šutnja po danas izmijenjenom zakonu trajati do zatvaranja birališta, umjesto do ponoći.

XS
SM
MD
LG