Dostupni linkovi

Irak: Masovni udari koalicije protiv IS


Snage međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država (IS) uništile su u noći s četvrtka na petak oružje i centar za obuku militanata u regiji Kirkuka, na sjeveru Iraka u napadu koji je francuska komanda nazvala masovnim.

"Ove noći smo izveli veliku operaciju u Iraku", rekao je u petak ujutro u Parizu šef štaba francuske vojske Pjer de Viliers na radiju Evropa 1.

Vazdušni napad u kojem su učestvovali avioni Rafal koje je Francuska angažovala za koaliciju, omogućio je da se unište zgrade u kojima militanti IS "proizvode zamke, bombe i oružje za napad na iračke snage".

"Od 70 bombi, ispalili smo 12 telekomandovanih laserski i postigli smo cilj", precizirao je De Viliers. "Vjerujem da možemo reći da smo im noćas zadali udarac. Operacija je uspjela", rekao je on.

Radi se o sedmom udaru francuskih snaga i njihovom prvom učešću u masovnom vazdušnom udaru nakon angažovanja Pariza krajem septembra u koaliciji koju su okupile Sjedinjene Američke Države.

Na pitanje o prilici da pošalju trupe na kopno, šef komande francuske vojske je podsjetio da je logika koalicije da "kopnene trupe treba da sačinjavaju lokalne snage".

XS
SM
MD
LG