Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Slavka Savića za ratni zločin


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slavka Savića koji se tereti za ratni zločin na području opštine Vogošća.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da se Savić tereti da je u dva navrata u junu 1993. godine na području Vogošće dolazio i uz prijetnju oružjem odvodio jednu Bošnjakinju, koju je silovao, a koja se nije mogla opirati zbog straha za svoj i život maloljetnog djeteta.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba prisilo drugu osobu upotrebom sile i prijetnje na seksualni odnos - silovanje, čime je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ova optužnica predstavlja nastavak aktivnosti Tužilaštva BiH u naporima za kažnjavanje ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci podignut je veći broj optužnica koje se odnose na ova krivična djela.

Između ostalog, podignute su optužnice za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Odžaka, Mostara, Višegrada, Kotor-Varoši i u drugim krajevima BiH.

Ove aktivnosti u skladu su sa međunarodnim i diplomatskim naporima koji se provode u BiH i svijetu, u pogledu kažnjavanja ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, što je bila centralna tema međunarodne konferencije koja je u junu održana u Londonu, saopšteno je iz Tužilaštva.

XS
SM
MD
LG