Dostupni linkovi

Sprema se kontra gej parada u Podgorici


Grafiti sadržaja "Svi na ulice 2.11.", usmjereni protiv Parade ponosa zakazane za 2. novembar u Podgorici, osvanuli su na više lokacija u crnogorskoj prijestonici.

Iako se špekuliralo da iza grafita stoji navijačka grupa "Varvari", njihovi predstavnici to nijesu potvrdili, ali navode da i oni, kao i svi građani koji su protiv homoseksualizma, podržavaju ovakve grafite.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, navodi podgorički dnevnik Dan, najavila je da će u subotu 25.oktobra, organizovati Petkovdansku litiju za "ljudski obraz, svetinju braka i rađanje djece".

Iz Uprave policije je saopšteno da imaju informacije da su na nekoliko mjesta u gradu postavljeni plakati negativnog sadržaja, usmjereni protiv LGBT populacije i protiv održavanja Pridea, drugog po redu u Podgorici.

"Plakati su uklonjeni, a u vezi s tim službenici Centra beznjednosti Podgorica preduzimaju neophodne mjere i radnje u cilju identifkovanja počinilaca", navodi policija.

Dodaje se da je rešenjem direktora Uprave policije formiran operativni štab koji će raditi na provođenju i praćenju planskih mjera i aktivnosti u cilju bezbjednog održavanja skupa u organizaciji LGBT populacije.

"Pripadnici Uprave policije pripremaju i vrše svakodnevne procjene bezbjednosti kako bi se osigurali neophodni preduslovi da se najavljena parada održi u stabilnom i sigurnom ambijentu", naveli su iz Uprave.

Predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije "Queer Montenegro" Danijel Kalezić kaže da nije upoznat ko stoji iza grafita i smatra da će situacija na ulicama prijestonice biti dosta mirnija u odnosu na prošlogodišnju paradu, koja je 20. oktobra protekla u znaku neviđenih policijskih mjera i žestokih sukoba policije s protivnicima Pridea.

"Očekujemo da će tužiteljstvo odreagovati oštrijim sankcijama prema svakome ko pokuša remetiti javni red i mir", poručio je Kalezić.

XS
SM
MD
LG