Dostupni linkovi

Srbija: Skupština o rebalansu budžeta


Skupština Srbije počela je danas sednicu na kojoj će raspravljati o predlogu rebalansa budžeta za 2014. i pratećim zakonima kojima je predviđeno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara.

Predlog rebalansa obrazlagaće ministar finansija Srbije Dušan Vujović, a sednici prisustvuju članovi Vlade.

Predloženim rebalansom biće povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, na 224,7 milijardi dinara, što je 4,64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžetskih rashodi povećani su sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi su smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara.

Rebalanas budžeta napravljen je na osnovu procene da će Srbija u 2014. imati pad BDP od jedan odsto, dok je prilikom izrade originalnog budžeta procena bila da će biti zabeležen rast od jedan procenat.

Prema obrazloženju rebalansa bužeta, na rast deficita uticao je pad BDP kao posledica poplava koje su, pre svega, uticale na smanjenje proizvodnje struje i uglja, ali i niži nivo budžetskih prihoda.

Ukupni prihodi budžeta Srbije za 2014. smanjeni su za 32,7 milijardi dinara ili 3,5 odsto, pri čemu su poreski prihodi smanjeni za 43 milijarde dinara ili za 5,4 odsto, a neporeski su povećani za osam milijardi ili za 6,5 odsto.

XS
SM
MD
LG