Dostupni linkovi

Tužilaštvu odobreno da protiv Mladića prikupe dokaze i za Tomašicu


Pretresno vijeće na suđenju nekadašnjem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine, danas je odobrilo zahtjev Tužilaštva Haškog tribunala da ponovo otvori dokazni postupak kako bi predočilo nedavno otkrivene dokaze u vezi s grobnicom Tomašica kod Prijedora.

"Tužilaštvo će moći da u dokazni spis uvrsti dokaze šest vještaka i sedam svjedoka o činjenicama, kao i dodatne dokumentarne dokaze. Vrijeme ponovnog otvaranja dokaznog postupka odrediće Pretresno vijeće u dogledno vrijeme", saopšteno je iz Tribunala.

Vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije bilo u mogućnosti da ranije predoči dokaze u vezi sa Tomašicom, s obzirom na to da je grobnica otkrivena u septembru 2013. godine, u vrijeme kada je izvođenje dokaza Tužilaštva bilo već u toku, i takođe uzimajući u obzir vrijeme potrebno za analizu grobnice, pribavljanje izjava svjedoka i izradu izvještaja vještaka.

Sudije su utvrdile da su novi dokazi relevantni za taj predmet i da imaju dokaznu vrijednost.

Vijeće je priznalo da će ponovno otvaranje produžiti suđenje, ali je navelo da to neće dovesti do neopravdanog odgađanja.

Tužilaštvo je Pretresnom vijeću podnijelo zahtjev za ponovno otvaranje svog dokaznog postupka 26. avgusta.

Prvobitna optužnica protiv Mladića podignuta je 25. jula 1995. Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. i prebačen na Međunarodni sud 31. maja 2011. Suđenje je počelo 16. maja 2012.

XS
SM
MD
LG