Dostupni linkovi

BiH izdvojila 1,34 miliona za Jadransko jonsku cestu


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku o izdvajanju novca za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonskog autoputa kroz tu državu.

Iz toga proizilazi da u Sarajevu definitivno računaju na to da će autoput prolaziti teritorijom te države, a ne kroz Hrvatsku od Ploča ka Dubrovniku, prenosi SEEbiz.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, održane u Sarajevu, saopšteno je da je donijeta odluka da se od raspoloživih devet miliona eura od licenci za mobilnu telefoniju za izradu dokumentacije potrebne za gradnju dionice Jadransko-jonskog autoputa biće izdvojeno 1,43 miliona.

Kako je objašnjeno, izrada dokumentacije odnosi se na dionicu od Počitelja preko Neuma i Trebinja do granice sa Crnom Gorom.

Ta trasa bi u praksi značila kako bi se dionica Jadransko-jonskog autoputa kroz BiH gradila kao nastavak hrvatskog autoputa Dalmatina, koja u BiH ulazi na graničnom prelazu Nova sela-Bijača.

Od tog graničnog prijelaza unutar BiH do sada je sagrađeno desetak kilometara autoputa do Međugorja, a trenutno se realizuju pripreme za nastavak gradnje još 20-ak kilometara te saobraćajnice do Počitelja.

Premijeri Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije postigli su, na sastanku koji je prošlog ljeta održan u Cavtatu, saglasnost o potrebi izgradnje Jadranko-jonskog autoputa, ali tada nije bilo govora o definitivnoj trasi.

Vlasti Dubrovačko-neretvanske županije snažno zagovaraju da se ona gradi kroz teritoriju Hrvatske, jer strahuju da bi trasa kroz BiH tu županiju dovela u saobraćajnu izolaciju.

XS
SM
MD
LG