Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja zabranjuje ulaske zbog ebole


Severna Koreja će od sutra zabraniti ulazak stranih turista u zemlju zbog bojazni od širenja ebole, rekli su predstavnici više turističkih agencija.

"Upravo smo primili zvaničnu vijest od naših partnera u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji da turistima iz bilo koje zemlje, ma gdje da su nedavno boravili, od sjutra, neće biti dozvoljen ulazak", izjavio je za Rojters, Geret Džonson iz turističke agencije "Jang pionir turs", sa sjedištem u Kini, koja organizuje ture u Sjevernu Koreju.

Drugi turistički agenti, koji organizuju ture u Severnu Koreju, potvrdili su, takođe, ovu vest, koja je, kako su rekli, do njih stigla preko zvaničnih kanala u Pjongjangu i Pekingu.

"Nije poznato koliko dugo će ova zabrana biti na snazi, a s obzirom na veoma promenljivu prirodu politike DNR Koreje, mi se nadamo da ćemo moći da realizujemo tri ture koje smo planirali do kraja 2014", rekao je Nik Boner iz "Korjo tursa", turističke agencije sa sedištem u Pekingu.

Međunarodna putovanja u Sjevernu Koreju su rijetka i pored toga što u ovoj državi nije zabilježen nijedan slučaj ebole, u prošlosti se dešavalo da Pjongjang zatvori svoje granice za strance zbog bojazni zdravstvene prirode.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) od 19. oktobra, najmanje 4.877 ljudi je umrlo u najgoroj do sada zabilježenoj epidemiji ebole u svijetu, a većina umrlih je na teritoriji zapadne Afrike.

XS
SM
MD
LG