Dostupni linkovi

Oproštajni susret Ashton -Thaci: Brisel će sarađivati sa novim Balkanom


Odlazaća šefica evropske diplomatije baronesa Catherine Asthon razgovarala je u Briselu sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem

“Znam da je ovo vrijeme izazova za Kosovo, prije svega na formiranju nove vlade, pratimo proces izbliza i svima u ovom procesu želimo uspjeh.Šta god da se dogodi nadamo se da će dijalog biti nastavljen i da će početi što je prije moguće. Mnogo toga je urađeno ali ja sam prva koja kaže još mnogo toga treba uraditi” poručila je evropska komesarka za vanjsku politiku i bezbjednost.

Thaci je rekao da je danas je poseban dan za Kosovo, "ne samo zato što u Prištini pada snijeg već i zato što je Kosovo juče postalo član Medjunarodnog olimpijskog komiteta".

Thaci je rekao da sav posao na Kosovu još nije završen kao ni u ostatku Balkana, te da još mnogo toga ostaje da se uradi, ali narod danas gleda u budućnost i viziji evroatlanskih integracija, čega prije nije bilo.

“Prije dvije godine smo se ovdje u Briselu sreli sa premijerom Dačićem uz mnogo problema, ali danas je potpuno normalno da se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sretne sa šefom diplomatije Kosova Enverom Hodžajem u Beogradu" naveo je on.

Zahvalio je još jednom Ashton na njenoj ključnoj ulozi u tom procesu i zato što je, kako je rekao, sam dogovor bio istorijski i njena uloga u tome je istorijska ".

Thaci je poručio da želi da uvjeri i Ashton i ostale članice EU da je Kosovo posvećeno nastavku dijaloga i u budućnosti i da se radi na jakim temljima tog procesa.

Poručio je da će novoj visokoj predstavnici EU posao biti malo lakši u ovom procesu i da će novi ljudi u Briselu raditi sa novim Balkanom i novim pitanjima.

"Više neće biti mržnje i neprijateljstva, već ćemo imati Balkan koji ide ka budućnosti. Ulog gospdje Aston u Balkan su bile investicije u budućnost Balkana koji se kreće ka EU" , rekao je Thaci.

XS
SM
MD
LG