Dostupni linkovi

Nezvanično: Safet Kalić pristaje na izručenje


Rožajac Safet Kalić koji je uhapšen prije nekoliko dana u Austriji hoće da što prije bude izručen Crnoj Gori, saznaju Dnevne novine iz više pouzdanih izvora.

Međutim, crnogorska policija još nije obaviještena da li je on u Beču dao izjavu sa takvim zahtjevom.

Kalić je zatražio od tamošnje policije da obavijesti Ambasadu Crne Gore u tom gradu o njegovom hapšenju, ali pritom nije molio za pomoć, rečeno je Dnevnim novinama iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Na zahtjev Safeta Kalića, austrijska policija je obavijestila Ambasadu Crne Gore u Beču o njegovom hapšenju i radnjama koje su preduzete u skladu sa zakonskim propisima Austrije i pravilima međunarodne pravne pomoći i saradnje. Kalić se nije obraćao Ambasadi za pomoć, a u skladu sa definisanim konzularnim procedurama i pravilima za naše državljane, Ambasada će postupati u slučaju potencijalnog zahtjeva", naveli su iz MVPEI.

Iz Ministarstva pravde u srijedu je saopšteno da su već otpočeli postupak izručenja Safeta Kalića Crnoj Gori.

Safet Kalić je uhapšen u Austriji u ponedjeljak pod lažnim imenom Rifat Murik.

Pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Bijelom Polju 6. oktobra je završeno suđenje protiv Kalića, njegovog brata Mersudina (54) i Safetove suprugeAmine (29) zbog pranja osam miliona eura, zarađenih švercom narkotika.

Izricanje presude odgođeno je za početak novembra.

Safetu Kaliću sudilo se u odsustvu, a prema odluci pravosuđa njemu i najbližim srodnicima oduzeta je imovina, vrijedna više od 22 miliona eura.

XS
SM
MD
LG