Dostupni linkovi

Harper:Kanada se neće zastrašti


Premijer Kanade, Stephen Harper poručio je da " Kanada neće biti zastrašena" i da će nastaviti da se bori protiv terorizma, nakon što je u srijedu, 22 .oktobra, u toj zemlji ubijen vojnik na straži kod spomenika žrtvama rata u blizini zgrade parlamenta o Otavi.

Osumnjičeni ubica potom je ubjen u žestokoj razmjeni vatre sa policijom u unutrašnjosti zgrade parlamenta.Dio grada je pod potpunom opsadom policije gdje se traga za još potencijalnih osumniičenih.

Prema medijskim izvještajima policija istražuje osobu pod imenom Michael Zahav Bibeau kao mogućeg osumnjičenog za pucanje.

Premijer Hraper se nakon ovog incidenta obratio naciji, u kojoj su mjere bezbjednosti podignute na najviši nivo.Incident se dogodio neporedno nakon što je u Kanadi već bio podinut stepen opasnosti od terorizma, nakon ubistva jednog vojnika u napadu koji izvršila osoba koja je primila islam.

"Nećemo biti zastrašeni. Kanada nikad neće biti zastrašena", poručio je premijer.

"U stvari, to će nas voditi ka jačanju naše odlučnosti i udvostručavanju naših napora na preduzimanju svih potrebnih mjera kako bi identifikovali i suzbili prijetnje i obezbijedili sigurnost Kanade," naveo je Harper.

On je naglasio da za počinitelje "neće biti sigurnog utočišta" u Kanadi, ali je priznao da napadi pokazuju da zemlja "nije imuna na terorističke napade".

Premijer Harper je bio na sastanku sa poslanicima u zgradi parlamenta za vrijeme napada ali je sigurno evakuisan.

XS
SM
MD
LG