Dostupni linkovi

Srbija: Prosvetari nastavili štrajk


Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete protestovali na Trgu Nikole Pašića i još jednom pozvali Vladu i ministra Srđana Verbića da im ne smanjuju plate.

Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, kao i da se donose zakon o platnim razredima i otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

Na protestu ispred Doma sindikata, predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović zahvalio se okupljenima koji su došli da poruče vlasti da je "prosveta u katastrofalnom stanju" i da prosvetni radnik nije više radnik nego "prosvetni jadnik".

Bratislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije rekao je da je Evropska konferencija sindikata uputila pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministrima finansija i prosvete, Dušanu Vujoviću i Srđanu Verbiću, u kome traže da se prosveta izuzme iz smanjenja plata.

U školama članicama četiri najveća sindikata prosvete danas su časovi skraćeni ili nema nastave, a iz Ministarstva prosvete upozoravaju na zakonsku obavezu poštovanja minimuma procesa rada, inače slede disciplinski postupci.

XS
SM
MD
LG