Dostupni linkovi

Oslobođeni Amerikanac stigao kući


Amerikanac Džefri Foul (56), koga je Severna Koreja iznenada oslobodila, stigao je u vazduhoplovnu bazu Rajt-Peterson u Ohaju.

Severnokorejski lider Kim Džon Un oslobodio je Džefrija Foula, jednog od tri pritvorena Amerikanca u Severnoj Koreji, "uzimajući u obzir više puta ponovljene molbe američkog predsednika Baraka Obame", javila je danas severnokorejska novinska agencija KCNA.

Vašington takođe saopštava da i dalje traju napori da se oslobode druga dva Amerikanca iz severnokorejskog zatvora, Metjua Milera i Keneta Bea, koji su osuđeni na višegodišnje kazne prinudnog rada.

Foul je uhapšen u aprilu u severnokorejskom gradu Čongđinu gde je boravio kao turista, jer je ostavio bibliju u toaletu noćnog kluba, a neočekivano je posle šest meseci pušten u utorak, prenela je agencija Rojters.

Severna Koreja smatra prozelitizam (namerno preobraćanje u neku veru pristalica druge vere) ili misionarski rad kao kriminalni čin.


Put do Foulovog oslobađanja ostao je misterija budući da Vašington ne želi da saopšti detalje. Analitičari veruju da neočekivano oslobađanje Foula može da otvori vrata za direktne razgovore Pjongjanga i Vašingtona, ali upozoravaju da je put za pokretanje istinskog dijaloga dug i pun prepreka.

XS
SM
MD
LG