Dostupni linkovi

Vojvodina: Šetnja od 50 kilometara protiv mržnje


Aktivisti Panonske aktivističke organizacije PAOR pešačiće sutra 50 kilometara od Zrenjanina do Novog Sada sa ciljem da se pridruže antifašističkom skupu "Građanski otpor fašizmu" koji nevladine organizacije i građani organizuju u centru Novog Sada.

Skup "Građanski otpor fašizmu" organizovan je na 70. godišnjicu oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, u znak protesta protiv paljenja objekata pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica nakon utakmice Srbija-Albanija, kao i protiv delovanja ekstremističkih i profašističkih grupa u Vojvodini.

Kako je za agenciju Beta rekao predstavnik PAOR-a Srđan Papić Đurić, povod za šetnju iz Zrenjanina do Novog Sada je "protest protiv mržnje, za slobodu i mir i podršku građanskom skupu".

"Mnogi su zaboravili 1999. godinu i 'revanširanje' kada je počelo bombardovanje. Tada su razbijane pekare u Zrenjaninu i širom
Vojvodine i naši sugrađani su bili prinuđeni da odu. Dešavanja u proteklih nekoliko dana pokazuju da i 15 godina kasnije mi ne živimo u miru, sređenom društvu, niti u društvu u kojem se poštuje zakon o zabrani diskriminacije", poručio je Papić Đurić.

Sportski aktivisti PAOR-a pešačiće oko sedam sati, kako bi stigli u Novi Sad u zakazano vreme na građanski antifašistički skup.

PAOR je nedavno organizovao i pešačenje od Zrenjanina do Srebrenice,
u dužini od 228 kilometara. Ova akcija, pod nazivom "Walking Ideas" (Šetanje ideja), bila je, kako je Papić Đurić objasnio, doprinos
izgradnji trajnog mira na Zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG