Dostupni linkovi

Barozo: Ostavljam jaču Evropu


Žoze Manuel Barozo rekao je u svom poslednjem obraćanju Evropskom parlamentu (EP) da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu.

Osvrćući se na činjenicu da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostručila po broju članica (sa 15 na 28), odlazeći predsednik Evropske komisije (EK) je rekao: "Mnogi su predvidali da Evropska unija neće moći da funkcioniše sa 25, 27 ili 28 članica i da će biti blokirana. Realnost je da EU nije blokirana proširenjem. Realnost je da je nekada zapravo bilo mnogo teže medjusobno usaglasiti neke od zemalja-osnivača EU, nego svih 28 clanica".

U trenutku kada njegov naslednik Žan-Klod Junker, koji od 1. novembra preuzima mesto predsedavajućeg EK, najavljuje konsolidaciju EU bez novih članica u narednih pet godina, Barozo gotovo ponosno naglašava činjenicu da su širenje Unije i njena dublja integracija bili kompatibilni procesi u poslednjih deset godina.

Posle deset godina na čelu EK, Barozo u svom poslednjem obraćanju EP je naglasio da je EU, uprkos vremenu konstantnih kriza, uspela da se otvori, konsoliduje i ujedini na gotovo celom evropskom kontinentu oko vrednosti kao što su mir, sloboda i pravda.

Iako priznaje da je trenutni privredni rast u EU i pored "stabilizacije" prilika ipak "manji od očekivanog", Barozo poziva Junkera da nastavi da vodi Evropsku uniju već zacrtanom politikom i da nastavi sa već započetim reformama.

"U Evropi se problemi ne rešavaju kroz revolucije ili još gore kontrarevolucije već kompromisom, reformama i evolucijom, poručio je Barozo.

XS
SM
MD
LG