Dostupni linkovi

Hong Kong: I dalje bez dogovora


Studentski lideri prodemokratskog pokreta u Hong Kongu su dali na znanje u srijedu da ne mogu nastaviti razgovor s vladom koju optužuju da nije učinila nijedan značajan gest da bi okončala demonstracije koje traju više od tri sedmice.

Prvi pregovori u utorak između predstavnika studenata i vlade koju je predvodio njen drugi čovjek Carrie Lam, nisu dali nikakve konkretne rezultate, kako se očekivalo.

Vlada je međutim predložila protestnicima da se brzo sastanu i što prije pronađu izlaz najozbiljnije krize u bivšoj britanskoj koloniji nakon njenog povratka Kini 1997. godine.

Demonstranti traže, osim ostavke izvršnog šefa Leung Chun-yinga, uspostavljanje istinski univerzalnog prava glasa na autonomnoj teritoriji. Ako Kina prihvati princip takvog glasanja za izbor budućeg izvršnog šefa u 2017. godini, ona želi zadržati kontrolu kandidatura.

Studenti su ocijenili da vlada ostaje vrlo "nejasna". "Što se tiče nastavka razgovora u budućnosti, ostaje da se odluči", rekao je novinarima glavni tajnik Federacije studenata Hong Konga Alex Chow.

"Vlada mora pronaći način kako bi riješila ovaj problem, ali ne predlaže ništa konkretno", rekao je on.

XS
SM
MD
LG