Dostupni linkovi

Ešdaun: BiH sedam godina ide unazad


Nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) izjavio je da Bosna i Hercegovina sedam godina ide unazad i ocijenio da bi nastojanja da se "raspadne država, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata".

"Sedam dugih godina BiH ide unazad. Sedam dugih godina Ketrin Ešton (Catherine Ashton) vodila je službu za spoljne poslove EU i u BiH i nismo vidjeli ni jedan korak ka spriječavanju negativnih trendova koji su uništavali napredak postignut u prethodnoj deceniji, a koje je započeo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik", izjavio je sinoć Ešdaun u britanskom Domu lordova, a prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, izbori od 12. oktobra ove godine u BiH "opet su dali priliku istim ratnim vođama i onima koji su BiH vukli nazad proteklih sedam godina, da nastave destruktivne aktivnosti".

Bivši visoki predstavnik za BiH je rekao da se "Dodik ponaša kao šef neke države, a ne jednog od dva enititeta u BiH", i da bi nastojanje da se "raspadne država BiH, a jačaju njeni eniteti, moglo dovesti do rata".

"A mi stojimo i nijemo posmatramo. Zato što smo dopustili Dodiku da pokrene staru priču o secesiji, dobili smo kontra reakciju s bošnjačke strane. Retorika podijela dobila je na snazi u proteklih sedam godina, a retorika ujedinjenja nestaje", upozorio je Ešdaun.

On je istakao da se u BiH prepliću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskom istokom.

"Rusija sada igra podlo s Republikom Srpskom. Obećavaju im prljav novac, kako bi odbili pomoć MMF-a. Rusija se igra ukrajinske krize u srcu Evrope. A mi stojimo i sve to nijemo posmatramo", naveo je Ešdaun.

On je zaključio da ako EU ne riješi problem u BiH i ako ne izađe s nizom detaljnih i ozbiljnih mjera kojima će BiH pokrenuti napred, ta zemlja će ostati gdje je sada.

XS
SM
MD
LG