Dostupni linkovi

Umro Ben Bredli, urednik Vašington posta


Ben Bredli (Bradlee), urednik Vašington posta u vrijeme afere Votergejt, umro je juče u 94. godini.

Bradli je umro u svom domu, saopštio je Vašington post.

Kao urednik Posta preko 20 godina, Bredli, čovjek s promuklim glasom, predvodio je preobražaj lista od uspavanih lokalnih novina do velikog nacionalnog dnevnika. Doveo je u redakciju grupu talentovanih novinara i postavio uredničke standarde koji su donijeli listu novo poštovanje.

Rano je dobio šansu da se istakne kao novinar zahvaljujući svom prijateljstvu s jednim predsjednikom, Džonom Kenedijem, a postao je slavan po svojoj ulozi u svrgavanju drugog, Ričarda Niksona, pomogavši novinarima Bobu Vudvordu i Karlu Bernstinu u izvještavanju o aferi Votergejt, koje je dobilo Pulicerovu nagradu.

Kada je Bredli odlazio u penziju 1991, izdavač Vašington posta Donald Grejam rekao je: "Hvala Bogu da je osoba koja je donosila odluke posljednjih 26 godina pokazala kako se to radi s poletom, smjelošću i strašću za veliku i za malu priču".

On je bio jedan od malobrojnih koji je rano znao identitet čuvenog izvora u skandalu Votergejt koga su zvali "Duboko grlo", a koga je konačno javno otkrio 2005. da je zvaničnik FBI Mark Felt.

XS
SM
MD
LG