Dostupni linkovi

Afganistan: Rekordan uzgoj opijumskog maka


Uzgajanje opijumskog maka u Afganistanu bila je 2013. godine rekordna, iako su SAD u posljednjoj deceniji uložile više od sedam milijardi dolara u njegovo suzbijanje, pokazao je američki izvještaj objavljen u utorak.

Federalna revizorska institucija SIGAR izvijestila je da je prošle godine u Afganistanu bio uzgajan opijumski mak na 209.000 hektara, što je cifra bez presedana, i ostavlja za sobom prethodni rekord od 193.000 hektara, koji je postavljen 2007. godine.

Zaključno sa 30. junom 2014. godine, SAD su uložile oko 7,6 milijardi dolara u borbu protiv proizvodnje narkotika u Afganistanu.

Jedan od uzroka jačanja proizvodnje je sve dostupnija tehnologija bušenja dubokih bunara koja je doprinijela da se oko 200.000 hektara pustinje u jugozapadnom Afganistanu pretvori u plodnu zemlju. Veći dio tog područja sada se koristi za uzgajanje opijumskog maka.

Provincija Nangarhar na istoku zemlje, kao i neke druge provincije u kojima je proizvodnja opijuma bila potpuno obustavljena, sada bilježe procvat kultivacije opijumskog maka.

XS
SM
MD
LG