Dostupni linkovi

BiH: Optuženi Šišić i ostali negirali krivicu za ratni zločin


Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH optuženi Muhamed Šišić i Emir Drakovac izjasnili su se da nisu krivi.

Sud Bosne i Hercegovine je 8. augusta potvrdio optužnicu koja optužene Muhameda Šišića, Emira Drakovca, Aziza Šušu i Tarika Šišića tereti da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a Emira Drakovca još i za krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi Muhamed Šišić, kao komandir Diverzantskog voda, a ostali optuženi kao pripadnici Diverzatskog voda tzv. Kukavičke čete koja je do kraja novembra 1992. djelovala u okviru 31. drinske brigade, a kasnije u sastavu 1. rogatičke brigade Armije RBiH dana, 27. augusta 1992. godine koordinirali i izvršili napad snaga Armije BiH na kolonu izbjeglica srpske nacionalnosti koja se kretala iz mjesta Jabuka, iz pravca Goražda prema Rogatici, koji je rezultirao smrću i teškim tjelesnim povredama više civila.

Optužnica tereti optuženog Emira Drakovca da je krajem 1992. godine, na području općine Foča, počinio ratni zločin ubistva, mučenja i sakaćenja sjekirom jednog civila i jednog ratnog zarobljenika, saopćeno je iz Suda BiH.

XS
SM
MD
LG