Dostupni linkovi

Njujork: Protest zbog opere o ubistvu palestinskog taoca


Oko 400 ljudi okupilo se na protestu ispred Metropoliten opere u Njujorku zbog izvođenja opere "Smrt Klinghofera" (The Death of Klinghoffer) za koju tvrde da "veliča terorizam".

Demonstranti, među kojima je bio i bivši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani i političari iz redova republikanaca i demokrata, sinoć su uzvikivali "Sramota za Met!" i istakli transparente sa natpisom "Met veliča terorizam".

Djelo američkog kompozitora Džona Adamsa se zasniva na istinitom događaju iz 1985. Te godine su četiri pripadnika Palestinskog oslobodilačkog fronta organizovali otmicu turističkog broda Akile Lauro u istočnom Sredozemnom moru.

Tom prilikom je ubijen američki jevrejin Leon Klinghofer. Napadači su oteli 69-godišnjeg Klingofera, koji je bio u invalidskim kolicima, pucali u njega i gurnuli ga sa palube.

Đulijani je rekao da je delo "izopačeno" i da teroriste predstavlja u romantičnom svjetlu što doprinosi tome da, kako je ocijenio, oni budu još ozbiljnija prijetnja.

Neki kritičari se, međutim, ne slažu sa ovom ocjenom, a Metropoliten opera je izdala saopštenje u kojem se navodi da "'Klingofer' nije ni antisemitsko djelo niti veliča terorizam".

Metropoliten je istakao i da "neće popustiti pred pritiscima" i da neće otkazati predstavu, koja je sinoć izvedena uz dobacivanja iz publike, ali i ovacije na kraju koje su ih nadglasale.

XS
SM
MD
LG