Dostupni linkovi

Sarajevo: Mirni protest podrške Ženama u crnom


Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) održat će danas od 15.00 do 15.30 sati mirni protest podrške nevladinoj organizaciji Žene u crnom ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu.

Naime, UDIK je i 16. septembra protestirao ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu kad je to diplomatsko predstavništvo odbilo prihvatiti otvoreno pismo za predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića.

- Od marta 2014. godine srbijansko društvo i država Srbija vrši stalnu represiju nad organizacijom Žene u crnom. Tako je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Radomir Počuča pozvao na javni linč protiv Žena u crnom i od tada se vrši stalna represija koja je i kulminirala napadom na Žene u crnom u Valjevu, a nakon toga što je potpisivana i peticija u zgradi u kojoj se nalazi kancelarija Žena u crnom, kako bi se Žene u crnom iselile, odnosno protjerale iz Srbije – kazao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Ćudić naglašava da su “bila zakazana tri ročišta za predmet Žene u crnom protiv Radomira Počuče, međutim, i na trećem ročištu Radomir Počuča nije se pojavio na sudu, jer je napustio Republiku Srbiju i zato što se nalazi kao dobrovoljac u ratu u Ukrajini”.

Podsjećamo, ročište koje je bilo zakazano za 17. septembar je odgođeno zbog toga što se optuženi Radomir Počuča trenutno nalazi u Ukrajini kao dobrovoljac, za kojim je nakon toga raspisana potjernica srbijanske policije zbog neodazivanja sudu u procesu u kojem ga terete za prijetnje i ugrožavanja sigurnosti NVO Žene u crnom.

- Postavlja se pitanje kako je država Srbija mogla da dozvoli da jedan čovjek protiv kojeg se vodi krivični postupak napusti državu Srbiju i da ode u Ukrajinu. Mi postavljamo pitanje zašto država Srbija, odnosno Ambasada Republike Srbije kao diplomatsko – konzularno predstavništvo te države u Madridu i u Sarajevu nisu prihvatile otvorena pisma predsjedniku Nikoliću od građana tih dviju država, Španije i BiH. Zašto još Republika Srbija niječe represiju nad Ženama u crnom samo iz razloga što se ona bavi suočavanjem s prošlošću i prozivanjem onog režima koji je doveo do one situacije na onim prostorima – naglasio je Ćudić.

Iz tog razloga, rekao je on, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije će danas održati mirni protest podrške Ženama u crnom iz čina solidarnosti i odgovornosti prema svemu onome što su Žene u crnom već dvadeset godina radile za BiH.

- Mi ne smijemo zaboraviti da su 2005. u Srbiji neofašističke organizacije bacile suzavac na Žene u crnom prilikom obilježavanja genocida u Srebrenici. Ne smijemo zaboraviti da su svih tih godina kada se događalo obilježavanje genocida u Srebrenici proživljavale najveću torturu od države u kojoj se nalaze- kazao je Ćudić.

XS
SM
MD
LG