Dostupni linkovi

Ebola pobeđena u Nigeriji


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da u Nigeriji više nema ebole, posle 42 dana bez novih slučajeva.

"Ovo je spektakularna priča o uspehu", rekao je predstavnik SZO Rui Gama Vaz na konferenciji za novinare u glavnom gradu Abudži.

Najmnogoljudnija afrička zemlja dobila je pohvale zbog brzog odgovora nakon što je zaraženi liberijski diplomata doneo bolest u ovu zemlju u julu.

Do sada je u epidimeiji ebole u zemljama zapadne Afrike umrlo više od 4.500 ljudi, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

U međuvremenu, ministri spoljnih poslova zemalja EU sastaju se Luksemburgu da bi razgovarali o jačanju zaštitnih mera zbog pretnje od širenja ebole.

Evropske zemlje do sada su obećale više od 500 miliona evra za tu borbu, a Velika Britanija se zalaže da taj iznos bude udvostručen.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je uoči sastanka da bi EU mogla da pošalje civilnu misiju u zapadnu Afriku koja bio služila kao platforma za slanje medicinskog osoblja.

XS
SM
MD
LG