Dostupni linkovi

Picula: Dejton ozbiljna kočnica za BiH


Nacionalna politika u BiH više nema kredita kao ranije, smatra Tonino Picula, socijaldemokratski poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

On se zalaže da se BiH što pre pomeri od Dejtona prema Briselu.

"Miloradu Dodiku (predsedniku RS) nije pomoglo ni sastajanje sa crkvenim velikodostojnicima, niti s ruskim zvaničnicima. To mu nije donelo rezultat na izborima koji je očekivao. Pluralizam pomalo ulazi i u nacionalne pore. Ali, dok god je dejtonski sistem ovakav kakav jeste, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će na kraju glavninu procesa činiti reciklaža, i zato se on mora menjati", kazao je Picula, koji je predsednik nedavno ustanovljene EP Delegacije za odnose s Kosovom i BiH.

"Treba promeniti generalno sistem u BiH. Dejton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inicijativu kojom bi se u BiH ustanovila evropska demokratija, s prosperitetnijom ekonomijom", ocenio je.

BiH treba novi Ustav, a inicijativu za to treba prepustiti izbornim pobednicima, a medijacijom i dobrim uslugama spolja, mogu da se rešavaju neki problemi, kazao je evropski poslanik, koji misli da pobednici na BiH izborima nemaju više vremena i moraju brzo da pokažu konkretne pomake nabolje.

XS
SM
MD
LG