Dostupni linkovi

Australija:Ukinuta odluka o burkama


Australijski parlament ukinuo je odluku da žene koje pokrivaju lice burkom i nikabom iz bezbednosnih razloga sede u odvojenom zastakljenom delu parlamenta.

Odluka je ukinuta nakon intervencije premijera Tonija Abota. On je kasnije otkrio da nije bio unapred obavešten o planiranoj "zabrani".

On je tražio od predsednika Donjeg doma parlamenta Bronvina Bišupa da preispita odluku kojom osobama sa pokrivenim licem više neće biti dozvoljeno da sede u odvojenim delovima galerijama za javnost u Predstavničkom domu i Senatu australijskog parlamenta.

Kontroverzni plan da žene s burkama i nikabom sede odvojeno od ostalih, u galeriji za javnost australijskog parlamenta, od 2. oktobra, pratila je žestoka debata o potencijalnim bezbednosnim rizicima od uspona ekstremista Islamske države na Bliskom istoku, prenela je agencija AFP.

Taj deo galerije za javnost australijskog parlamenta rezervisan je za bučnu školsku decu, tokom posete parlamentu.

Segreraciju su odmah osudile grupe za zaštitu ljudskih prava i protiv diskriminacije, a premijer je tražio da takva "sumnjiva" odluka poslanika ponovo bude razmotrena.

Komesar protiv diskriminacije Tim Sotfomasen je rekao da je prvobitna odluka značila da su muslimanke različito tretirane u odnosu na nemuslimanke.

XS
SM
MD
LG