Dostupni linkovi

CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova sa 19 biračkih mjesta


Centralna izborna komisija BiH donijela je Odluku kojom se nalaže ponovno brojanje glasačkih listića sa 19 biračkih mjesta, koje će biti obavljeno 23. oktobra u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, u prisustvu izbornih posmatrača.

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za Opće izbore 2014. godine podnio CIK BiH izvještaj po kojem nije moguće verifikovati rezltate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori, jer isti imaju velika odstupanja na testu tačnosti.

Naređena su brojanja glasačkih listića na tri biračka mjesta u Banja Luci, dva u Goraždu, te po jednom biračkom mjestu u Tuzli, Gradiški, Novom Gradu Sarajevo, Zvorniku, Travniku, u Ugljeviku, Vlasenici, Srpcu, Foči, Nevesinju, Prijedoru, Jablanici, Čapljini i Čeliću.

Naređeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta.

Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama ponovo će se brojati glasački listići sa navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

XS
SM
MD
LG