Dostupni linkovi

Bačene bombe na gasno postrojenje u Siriji


Najmanje osam ljudi je poginulo u vazdušnom udaru međunarodne koalicije predvođene SAD na postrojenje za distribuciju gasa u uporištu ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, saopštili su danas lokalni aktivisti.

Na meti sinoćnjeg napada bila je distributerska gasna stanica u gradu Hašamu, u naftom bogatoj provinciji Deir el Zor, a vazdušni udari su izazvali čitav niz sekundarnih eksplozija.

Vojna koalicija predvođena SAD agresivno napada naftna postrojenja koja drži Islamska država u Siriji, jer ona predstavljaju ključne izvore prihoda za ekstremiste iz te grupe.

Agencija AP navodi da, međutim, u takvim napadima često stradaju civili, što bi moglo da potkopa dugoročne napore da bude uništena Islamska država.

Američka vojska do sada nije komentarisala noćašnje napade.

Koalicija predvođena SAD počela je krajem septembra da bombarduje položaje Islamske države u Siriji, pošto je bombardovala njihove položaje i u susjednom Iraku, gdje ta ekstremistička grupa takođe drži velike dijelove teritorije pod svojom kontrolom.

Većina koalicionih napada poslednjih dana usredsređena je na oblast oko sirijskog graničnog grada Kobanija, koji ekstremisti iz Islamske države pokušavaju od sredine septembra da osvoje.

Prema riječima aktivista, u sirijskom građanskom ratu koji traje više od tri godine, do sada je ubijeno više od 200.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG