Dostupni linkovi

Srbija: Štrajk prosvjetara u srijedu


Sva četiri sindikata radnika u prosvjeti Srbije najavljuju da će u srijedu, 22. oktobra, izaći na ulice zbog nikad gore situacije u ovoj oblasti, te poručuju da im ne preostaje ništa drugo pošto su dva puta izigrani.

Tvrde da prosvjeta nikada od 2002. godine "nije stajala lošije, plate nikada nisu bile manje, a sindikati nikada nisu tražili manje".

"Ovoga puta, sindikati traže da obrazovanje bude izuzeto iz smanjenja plata, kao i da se odmah pristupi pregovaranju o novom Posebnom kolektivnom ugovoru", navodi se u saopštenju sindikata.

Obrazovanje je do 2008. godine bilježilo relativni rast zarada i te godine plate su bile 30 odsto veće od prosjeka u Srbiji, ali od tada slijedi nevjerovatan pad i sada iznose 39.000 dinara /330 evra/, što je daleko ispod repuličkog prosjeka, navode sindikati.

Tokom ove godine sindikati prosvjete su, u nadi da će najavljeni platni razredi bitno popraviti stanje u obrazovanju, pregovarali prvo sa ministrom finansija Lazarom Krstićem, a zatim sa ministrom državne uprave Kori Udovički.

"Oboje su nam obećavali uvođenje platnih razreda koji bi ispravili veliku nepravdu kada je reč o brizi države o obrazovanju. Šta se ispostavilo? Krstić je nestao, a Udovički je izigrala", ističu u sindikatu.

XS
SM
MD
LG