Dostupni linkovi

Čad: Novi dogovor sa Boko Haramom


Prekid vatre između Nigerije i grupe Boko Haram predviđa i oslobađanje više od 200 učenica koje je ta naoružana ekstremistička grupa otela prije šest mjeseci, saopštilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Čada, zapadnoafričke zemlje koja je bila posrednik u pregovorima.

U saopštenju se navodi da su pregovori između nigerijske vlade i Boko Harama održani u Čadu.

Nigerijsko rukovodstvo postiglo je dogovor sa ekstremističkom organizacijom Boko Haram o prekidu vatre i puštanju otetih učenica, saopštio je sinoć šef nigerijskih snaga Aleks Badeh.

Međutim, portparol nigerijske bezbjednosne službe kasnije je rekao da nije još postignut dogovor oko oslobađanja učenica otetih u aprilu iz njihove gimnazije u Čiboku na sjeveroistoku Nigerije.

Ministarstvo spoljnih poslova Čada navodi da sporazum predviđa da Boko Haram oslobodi učenice otete u Čiboku u zamjenu za oslobađanje "nekih aktivista te grupe koji se drže u nigerijskim zatvorima".

"Uslovi tih oslobađanja biće dogovoreni između dvije strane i Čada kao posrednika," navodi se u saopštenju Ministarstva Čada.

Dvije strane su se složile da prihvate princip rješavanja sporova dijalogom i da će svaka od strana preduzeti nekoliko akata koji se mogu smatrati aktima dobre volje.

Boko Haram, čije ime znači "zapadnjačko obrazovanje je grijeh" je nastao 2001. godine. Grupa je naročito aktivna na sjeveroistoku Nigerije, i najviše je neprijateljski usmjerena protiv hrišćana.

Jedan od ciljeva te grupe, koju neki povezuju sa ogrankom Al-Kaide u Magrebu, je uvođenje šerijatskog prava u Nigeriji.

XS
SM
MD
LG