Dostupni linkovi

Francuski sud odobrio izručenje bivšeg ministra Rusiji


Apelacioni sud u Lionu sinoć je odobrio izručenje Rusiji Alekseja Kuznjecova, bivšeg ministra Moskovske oblasti osumnjičenog za pronevjeru više milijardi rubalja. Kuznjecov je uhapšen u ljeto 2013. na Azurnoj obali.

Uz odluku o izručenju dati su i uslovi kao, naprimjer, da bivši ministar ne može biti podvrgnug teškom radu i da mora da mu se dozvole posjete francuskih vlasti, navode izvori bliski sudu.

Predsjednik apelacionog suda prihvatio je preporuke tužilaštva koje se 18. septembra izjasnilo za ovo izručenje. Javna tužiteljka tada je odbacila argumente odbrane koja je navodila da se radi o političkom slučaju, i pozivala se na neprihvatljive uslove suđenja i zatvora u Rusiji.

Bivši ministar finansija Moskovske oblasti priveden je blizu San Tropea 5. jula 2013. a kod njega je nađeno pet pasoša sa različitim imenima. On je optužen u Rusiji da je u periodu od 2005. do 2008. organizovao otkup dugova lokalnih firmi, a za zajmove za kupovinu, čiji je novac on pronevjerio, garancije je davala Moskovska oblast.

Rusko tužilaštvo procijenjuje pronevjeren iznos na 14 milijardi rubalja (preko 400 miliona eura po tadašnjem kursu). Novac je prema navodima ruskog tužilaštva opran kupovinom nekretnina u inostranstvu, kao naprimjer kupovinom dva hotela u Kurševalu, u francuskim Alpima, koje Rusija potražuje.

Moskva optužuje i druge osobe u ovom slučaju, uključujući sestru Kuznjecova kao i njegovu bivšu suprugu, Janu Bulok, Amerikanku koja je jedno vrijeme bila u upravnom odboru Gugenhajm fondacije u Njujorku.

XS
SM
MD
LG