Dostupni linkovi

Hong Kong: U protestima uhapšeno 26 aktivista


Prodemokratski aktivisti ponovo su vratili dijelove jezgra zone protesta u Hong Kongu, prkoseći oštroj akciji interventne policije koje je pokušala da, demonstrante, rastjera suzavcem i pendrecima. U sukobu 15 policajaca je povrijeđeno, a 26 aktivista uhapšeno.

Oko hiljadu demonstranata, od kojih su neki nosili zaštitne naočare i kacige, pomogli su da se ponovo postave barikade u gusto naseljenom gradskom okrugu Mong Kok, dok su drugi uzvikivali "crna policija" pošto je policija napala demonstrante s malim metalnim palicama, a mjesto okupljanja je postalo žarište "ružne ulične tuče" između studenata i rulje uključujući lokalne gangstere s namjerom da onemoguće produžavanje protesta.

Demonstranti skandirajući "otvorite put" pokušali su da se probiju kroz višestruke policijske kordone, koristeći kišobrane kao štit od suzavca na glavnoj raskrsnici.

U "bliskom susretu" policija je upotrebila palice i nasilno udarila po prodemokratskim aktivistima, koji su bili primorani da se djelimično povuku, manje od 24 sati poslije ponovnog otvaranja većine protestnih područja Hong Konga za saobraćaj.

Rezultat policijske akcije u metropoli, 26 osoba je uhapšeno i 15 policajaca povrijeđeno, saopćila je vlada Hong Konga, prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG