Dostupni linkovi

Split: Ponovno odgođen početak suđenja za zločine u Lori


Na Županijskom sudu u Splitu danas je ponovo odgođen početak sudjenja petorici hrvatskih vojnih policajaca za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica 1992. u splitskom vojno-istražnom zatvoru Lora.

Pripremno ročište je odloženo zbog toga što su dvojica advokata otkazala zastupanje prvooptuženom Tomislavu Duiću, prenjela jeSlobodna Dalmacija na portalu.

Pred splitskim sudom okupilo se na protestnom skupu nekoliko desetina gradjana iz braniteljskih udruženja koji tvrde da će se se kao svjedoci u slučaju poznatijem kao "Lora 2" pojaviti i oni koji su sudjelovali agresiji na Hrvatsku .

Optužnica u slučaju "Lora 2", je podignuta još 2009, tereti upravnika vojno - istražnog zatvora Lora Tomislava Duića, njegovog zamjenika Tončija Vrkića, kao i čuvare Andjelka Botića, Emilija Bungura i Antu Gudića da su od marta do kraja ljeta 1992. godine psihički i fizički zlostavljali zarobljene pripadnike JNA i srpskih paravojnih jedinica.

Od 40-tak zarobljenika koji su prošli torture Lore, umrli su Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlado Savić. Njihova tijela ekshumirana su poslije rata na području Livna.

Optuženi Duić i Bungur su već su devet godina u bjekstvu.

XS
SM
MD
LG