Dostupni linkovi

Kambodža: Počelo prvo suđenje za genocid


Prvo suđenje po optužnici za genocid počinjen tokom režima Crvenih Kmera u Kambodži počelo je danas, a tužilac je rekao da će pokazati kako su Kambodžani bili porobljeni u nehumanim uslovima, što je dovelo do smrti 1,7 miliona ljudi usljed gladi, bolesti i pogubljenja.

Šef režimske države Kijeu Sampan i Nuon Čea, glavni pomoćnik Pola Pota, lidera komunustičke grupe, već su osuđeni na kazne doživotnog zatvora u avgustu, pošto su proglašeni krivim za zločine protiv čovječnosti. Oni su se žalili na presude koje su im izrečene povodom prisilnog premještanja stanovništva u ruralna područja po dolasku Crvenih Kmera na vlast 1975. godine.

Tribunal koji ima podršku UN podijelio je slučajeve na dva suđenja iz bojazni da bi Sampan /83/ ili Čea /88/ mogli da umru prije dovršavanja procesa, prenio je AP. Pored genocida nad manjinama, novo suđenje baviće se i prvim optužnicama za silovanje i prisilno sklapanje brakova.

Tužilac Kambodže Čea Leang rekla je da će tokom suđenja dokazati da su građani na lokacijama za rad i u kooperativama bili "porobljeni na nehuman način, što je dovelo do ogromnog broja smrtnih slučajeva usljed izgladnjivanja, prekomjernog rada i bolesti".

XS
SM
MD
LG