Dostupni linkovi

Ban apelovao za uplatu sredstava za borbu protiv ebole


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun uputio je još jedan hitan apel da se uplate sredstva za borbu protiv epidemije ebole, nakon što prethodna inicijativa UN nije privukla dovoljno donacija.

Ban Ki Mun je rekao da je u planirani trast fond od milijardu dolara, koji je on pokrenuo u septembru, stiglo samo 100.000 dolara.

On se ovim priključio svjetskim liderima koji kritikuju globalne napore za suzbijanje epidemije ebole. Virus je do sada odnio oko 4.500 života, uglavnom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

Iako je nekoliko zemalja iz čitavog svijeta obećalo da će podržati borbu za obuzdavanje ebole, malo ih je ulatilo donacije, prenio je BBC.

Donatori su dali skoro 400 miliona dolara ostalim agencijama UN i humanitarnim organizacijama, ali je za trast fond UN obećano samo 20 miliona dolara, a jedino je Kolumbija uplatila svoju donaciju.

Specijalni izaslanik UN za ebolu Dejvid Nabaro rekao je da je cilj ovog fonda da ponudi "fleksibilnost u reagovanju na krizu, koja svakog dana donosi novi izazov".

XS
SM
MD
LG