Dostupni linkovi

HK: Policija uklanja barikade


Policija Hong Konga jutros je uklanila barikade i šatore u manjoj protestnoj zoni preko puta luke Viktorija, glavnog okupiranog područja u gradu.

Na stotine policajaca, od kojih su neki imali zaštitne šlemove i štitove, stigli su rano jutros u distrikt Mong Kok radi raščišćavanja područja, dok su mnogi demonstranti još uvek spavali, prenela je agencija AP.

Policiji je to treća takva akcija u poslednjih par dana, međutim ključna saobraćajnica u području Admiralti, nedaleko od finansijskog dela grada, ostala je i dalje pod okupacijom demonstranata.

Distrikt Mong Kok je raščišćen za oko pola sata, pošto većina demonstranata nije pružila otpor.

Javnost Hong Konga, a posebno aktivisti razbesneli su se pošto je pre dva dana prikazan snimak u kojem policija šutira demonstranta sa lisicama na rukama.

Portparol policije Stiv Hui rekao je da su sedmorica policajaca umešanih u incident privremeno premešteni, obećavši da će nadležni organi sprovesti nepristrasnu istragu.

Lider Hong Konga Leung Čun Jing u četvrtak je ponudio liderima studenata razgovore o demokratskim reformama i to već iduće sedmice.

Leung je rekao da su zvaničnici pregovarali sa studentima preko posrednika proteklih dana, ali da su vlasti Hong Konga sada spremne da održe razgovore o reformama.

Protest, u kojem demonstranti traže ostavku aktuelnog gradskog lidera i održavanje demokratskih izbora 2017. godine u Hong Kongu, traje od 26. septembra.

XS
SM
MD
LG