Dostupni linkovi

Daviddi otvara obnovljenu školu u Maglaju


Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi danas će posjetiti škole u općini Maglaj koje su pretrpjele ogromne štete tokom katastrofalnih poplava u maju ove godine.

Tom prilikom, Daviddi će svečano otvoriti Mješoviti srednjoškolski centar Maglaj i Gimnaziju "Edhem Mulabdić“ u Maglaju, obnovljene u okviru Programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija, kao i posjetiti Prvu Osnovnu školu Maglaj, koja je također u procesu obnove u sklopu ovog EU Programa.

EU Program za oporavak od poplava, u vrijednosti od 43,52 miliona eura, ima za cilj da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava.

Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

EU Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija, a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

XS
SM
MD
LG