Dostupni linkovi

Albanija uručila Srbiji demarš


Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić rekao da mu je albansko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo oštar protest u pisanoj formi zbog incidenta na utakmici.

Zarić je potvrdno odgovorio na pitanje Tanjuga da li mu je uručen demarš povodom incidenta na stadionu u Beogradu. "Danas po podne nam je uručena oštra protestna nota u pisanoj formi", rekao je ambasador Zarić.

Podsetimo, albanskom Ambasadoru Iljiru Bočki je juče uručen demarš zbog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija- Albanija, a danas je izjavio da je "u čudu" pročitao demarš.

Na sajtu albanskog ministarstva spoljnih poslova je objavljeno da Ministarstvo oštro odbacuje političke klevete koje su ključni srpski lideri izneli protiv albanskog naroda i države Albanije. Navodi se da su izjave visokih srpskih zvaničnika suprotne osnovnoj etici diplomatskih odnosa i recipročnog ponašanja, uzdržanosti i poštovanja izmedju suverenih država. Štaviše, ne odražavaju aspiracije zemlje kandidata za članstvo u EU, dodalo je Ministarstvo.

U saopštenju je upućen poziv liderima Srbije "da pokažu nedvosmislenost i zrelost tako što će osuditi anti-albanske izgrede koji su se dogodili pre, tokom i posle fudbalske utakmice izmedju Srbije i Albanije". Kao primer za to je navedeno "zadržavanje albanskih novinara i preduzetnika koji su pratili albanski tim na beogradskom aerodromu, spaljivanje albanske zastave na stadionu, četrdesetominutno skandiranje o ubijanju Albanaca i patološko nasilje nad albanskom reprezentacijom".

XS
SM
MD
LG