Dostupni linkovi

Manjine pred istrebljenjem od IS


Pripadnici Islamske države (IS) ubili su više od 12.000 civila u Iraku ove godine, a najveće žrtve su manjinske grupe koje se suočavaju sa etničkim čišćenjem, navodi se u izvještaju Međunarodne grupe za prava manjina (MRG).

U izvještaju se navodi da su pripadnici više manjinskih zajednica, uključujući hrišćane, Jazide i Turkmene, žrtve ubistava, otmica i seksualnog nasilja i da se nalaze pred istrebljenjem u Iraku.

Broj civilnih žrtava skoro je udvostručen, na 12.618, u periodu od januara do septembra, sa 6.676 godinu dana ranije.

Najmanje pola miliona ljudi bilo je prisiljeno da napusti svoja sela u provinciji Nineveh, u kojoj ove manjinske zajednice žive hiljadama godina, navodi se u izvješetaju sa naslovom "Od krize do katastrofe: položaj manjina u Iraku".

Izvršni direktor MRG-a Mark Latimer rekao je da iračka vlada "nije u stanju ili nije spremna da zaštiti manjine".

"S obzirom na to da manjine nemaju svoju miliciju ili strukturu plemenske zaštite kao druge većinske grupe u društvu, one su posebno ranjive", rekao je Latimer u saopštenju koje je objavljeno zajedno sa izvještajem.

On je dodao da, u ogromnom broju slučajeva, istrage nisu provedene pravilno i počinioci su prošli nekažnjeni, često uz indikacije o saučesništvu vlasti.

U izvještaju se navodi da se iračke manjine već godinama sučavaju sa masovnim egzekucijama, oružanim pljačkama, mučenjem i bomaškim napadima, te da oni koji nisu pobjegli žive u stalnom strahu jer su njihove bogomolje meta stalnih napada.

Vlada nije uradila ništa da isplati kompenzaciju žrtvama ili obnovi infrastrukturu koja je oštećena u napadima Islamske države (IS). Manjinske zajednice nemaju pristup čistoj vodi, struji i zdravstvenoj zaštiti, navodi se u izvještaju i dodaje da sve strane u sukobu treba da se povinuju međunarodnom humanitarnom pravu.

U izvještaju se poziva na ukidanje vazdušnih napada koji često rezultuju velikim civilnim žrtvama i upućen je apel drugim državama da prihvate izbjeglice i spriječe slanje finansijske pomoći islamistima i oružanim grupama odgovornim za zločine i nasilje.

XS
SM
MD
LG