Dostupni linkovi

Zaustavljeno napredovanje IS u Kobaniju


Kurdski zvaničnici i komandiri danas su saopštili da bi napredovanje boraca Islamske države u sirijskom gradu Kobaniju danas je zaustavljeno, nakon što su borebni avioni međunarodne koalicije pod vođstvom SAD izvršili do sada najsnažnije udare na militante.

Jedan od zvaničnika Kobane rekao je da militanti sada kontrolišu manje od 20 posto teritorije uglavnom kurdskog grada Kobanija na granici Sirije i Turske, zahvaljujući zračnim udarima kolicije predvođenje SAD.

Ranije su pripadanici IS kontrolisali 40 odsto teritorije Kobanija.

U posljednjih 48 sati izvršeno je skoro 40 vazdušnih udara na islamiste. Kurdski izvori kažu da su lokalne kurdske snage uspjele da ponovo preuzmu kontrolu nad određenom teritorijom.

Zvuk pucnjave može da se čuje sa turske strane granice, nedaleko od Kobanija, a borbe su pojačane u jutarnjim satima, izjavili su očevici.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da se borbe vode i kod radijskog tornja, šest kilometara zapadno od grada.

Izvori iz grada rekli su da su kurdske snage uspjele da potisnu borce Islamske države u južnim i istočnim dijelovima Kobanija, koji su militanti opkolili sa tri strane.

XS
SM
MD
LG