Dostupni linkovi

Lider Hong Konga spreman na razgovore sa demonstrantima


Lider Hong Konga Leung Čung Jing izjavio je da je spreman za razgovore sa vođama prodemokratskog studentskog protesta koji traje već tri sedmice.

Ova objava sugeriše da postoji šansa za napredak u rješavanju spora između vlasti i demonstranata koji su od 28. septembra zauzeli najveće saobraćajnice u gradskom centru, sa zahtjevom da izbori za gradsku upravu budu slobodni.

Leung je saopštio da su zvaničnici pregovarali sa studentima preko posrednika u posljednjih nekoliko dana i da su vlasti spremne da sa njima diskutuju o detaljima demokratskih reformi.

Prema njegovim riječima, sastanak je moguć sljedeće sedmice.

Vlasti su naljutile demonstrante kada su otkazale zakazani sastanak sa studentskim liderima prošle sedmice, s napomenom da taj susret vjerovatno ne bi donio konstruktivne rezultate, prenio je AP.

Demonstranti se protive planu centralne kineske vlasti u Pekingu da provjerava kandidate na izborima za upravu Hong Konga 2017. godine.

Leung je naglasio da Peking neće promijeniti svoju odluku, ali da postoji prostor za pregovore o formiranju komiteta za nominovanje kandidata.

Tenzije na ulicama Hong Konga pojačane su u posljednjih nekoliko dana, pošto je policija opremljena palicama i biber-sprejom pokušala da potisne aktiviste sa zauzetih ulica.

XS
SM
MD
LG