Dostupni linkovi

Protivkandidat Dilme Rusef u blagoj prednosti


Predsjednički kandidat Esio Neves u blagoj je prednosti u odnosu na protivnicu, aktuelnu predsjednicu Brazila Dilmu Rusef, deset dana prije održavanja drugog kruga izbora, rezultati su danas objavljene ankete u Braziliji.

Kandidat brazilske Socijaldemokratske stranke bi pobijedio s 51 odsto glasova, dok bi Dilma Rusef, čija Radnička partija već 12 godina vlada u najvećoj državi Južne Amerike, osvojila 49 odsto.

Brazilski institut za istraživanje javnog mnijenja Datafolha, koji je sproveo anketu, saopštio je danas da je i u prethodnom istraživanju Neves bio u blagoj prednosti.

Nova anketa sprovedena je nad više od 9.000 ispitanika, odnosno dan poslije televizijske debate predsjedničkih kandidata. U prvom krugu izbora održanom 5. oktobra, Dilma Rusef osvojila je 41,59 odsto glasova, a Neves 33,55 odsto.

Ishod drugog kruga predsjedničkih izbora je neizvjestan, pošto je Marina Silva, treća po broju glasova u prvom krugu, podržala Nevesa. Dilma Rusef obećava da će proširiti socijalne programe i nastaviti snažno učešće države u privredi, iako se kritičari žale da to stvara lošu poslovnu klimu.

Neves, međutim, nudi konzervativne ekonomske pristupe, kao što su nezavisnost centralne banke, više privatizacije i traganje za trgovinskim poslovima u Evropi i SAD.

Drugi krug izbora biće održan 26. oktobra.

XS
SM
MD
LG