Dostupni linkovi

Zvaničnik UN upozorio da svet gubi bitku s ebolom


Svet gubi bitku protiv virusa ebole i ne uspeva da zaustavi širenje ove epidemije, upozorio je sinoć visoki predstavnik Ujedinjenih nacija na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti o epidemiji.

"Ebola ima veliku prednost u odnosu na nas", rekao je Enton Banberi, šef misije UN zadužen za koordinisanje hitnog odgovora na epidemiju ebole.

Banberi je rekao da globalni odgovor na ebolu mora da ispuni zacrtane ciljeve do 1. decembra da bi se osiguralo oko 7.000 kreveta za lečenje i 500 posebno opremljenih timova za sahranjivanje, ili će se svet suočiti sa "situacijom bez presedana, za čije rešavanje nemamo plan".

Banberi je rekao da je sada na raspolaganju oko 4.300 kreveta za obolele, a nema dovoljno osoblja da ih neguje.

Prema poslednjoj proceni Svetske zdravstvene organizacije, očkuje se da se od decembra u zapadnoj Africi nedeljno registruje izmedju 5.000 i 10.000 novih slučajeva zaraze ebolom.

Banberi je medjutim ukazao da je mnogo loših vesti u vezi sa ebolom, ali da je dobra vest da znaju kako da je zaustave.

"Treba da pobedimo ebolu i to brzo. Svaki dan koji prodje, znači veći broj obolelih". rekao je on. Po proceni SZO, novi bilans na svetskom nivou je 4.447 umrlih medju 8.914 obolelih, gotovo u celini samo u zapadnoj Africi.

XS
SM
MD
LG