Dostupni linkovi

Keri: Moguć trajan mir među susjedima


Američki državni sekretar DŽon Keri zatražio je u nedjelju obnovu podrške postizanju mira na Bliskom istoku i rekao da je moguć mir između Izraela, Palestinaca i svih njihovih susjeda.

Keri u govoru o obnovi Gaze na donatorskoj konferenciji u Kairu nije precizirao na koji način će biti obnovljeni mirovni pregovori.

Posljednja runda mirovnih razgovora uz posredovanje SAD prekinuta je u aprilu zbog protivljenja Izraela sporazumu o političkom jedinstvu Palestinaca u koji je uključen i pokret Hamas.

"Sa ove konferencije ne smije biti upućen samo novac, nego i obnovljena podrška svih zalaganju za mir koji ispunjava aspiracije svih - Izraelaca, Palestinaca, svih naroda ovog regiona", rekao je Keri na sastanku u Kairu.

On je obećao "punu posvećenost" predsjednika SAD Baraka Obame, svoju ličnu i SAD radi ostvarenja tog cilja.

Keri je ponovo podržao rješenje sa dvije države, odnosno osnivanje nezavisne i demokratske palestinske države koja bi živjela u miru pored Izraela.

Keri je objavio i dodatnu pomoć od 212 miliona dolara Palestincima u Pojasu Gaze, koji je teško oštećen u ratu Izraela i Hamasa u julu i avgustu.

Donatori su na konferenciji obećali pomoć od 5,4 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG